N

Ruim 80 jaar ervaring

N

Professioneel

N

Betrouwbaar

Verfadvies

Gebruik jij het juiste gereedschap en weet jij hoe je de verf gebruiksklaar maakt?

Verfadvies van Heerenlux

Lees onze verfadviezen om het beste resultaat te behalen.

Toch nog vragen?

Dan kan je altijd contact met ons opnemen. Wij zijn dagelijks tussen 8:00 en 16:00 telefonisch bereikbaar voor vragen.

+31 (0) 297 – 521676

Temperatuur en weersomstandigheden

Wat is de juste temperatuur om te schilderen?

De temperatuur van de verf, het object en de werkomgeving mogen niet teveel van elkaar afwijken. Dit kan het verfwerk nadelig beïnvloeden. Bij verwerking en droging beneden de minimale verwerkings- en drogingstemperatuur zullen droging en doorharding meer tijd nodig hebben en kunnen de mechanische eigenschappen niet volledig worden bereikt.

Ook wordt de verf bij lagere temperaturen taaier en lastiger te verwerken. Hierdoor zal het verbruik toenemen. Bij schilderen boven het hoofd bij lage temperaturen altijd oppassen voor condensvorming door neerslag van warme uitademingslucht op het koude casco. Oppervlakte-temperatuur moet minimaal 3°C. boven het dauwpunt zijn.

Conditie tijdens verwerking en droging Heerenlux Primers
Min. temperatuur 10 °C
Max. temperatuur 25 °C
Max. rel. Luchtvochtigheid 85%
Conditie tijdens verwerking en droging Heerenlux Aflak
Min. temperatuur 5 °C
Max. temperatuur 30 °C
Max. rel. Luchtvochtigheid 85%

Welk gereedschap en wanneer gebruik je dit?

Welke soort kwasten?

Verwerking met een langharige, slappe kwast van goede schilderskwaliteit geeft het mooiste eindresultaat. Met een goede kwast vloeit de verf mooier uit en zal er voldoende laagdikte worden aangebracht. Dit is belangrijk voor het glansbehoud en beschermende eigenschappen van de verf. Haal de kwast vooraf over P-80 om eventuele losse haren te verwijderen.
Om kwaststrepen te voorkomen kan het verfwerk met een Poly-Brush worden nagestreken.

LET OP!

De Poly-Brush is geen vervanging voor een kwast of roller

Welke soort rollers?

Verf rollen is makkelijk en snel, maar let op! Met een roller worden dunnere lagen aangebracht dan met de kwast (50 tot 75%). Daarom met de roller altijd één of meer extra verflagen aanbrengen. Rollen van verf geeft soms een zgn. “sinaasappelhuid”. Dit heeft te maken met de beperkte laagdikte, de rollerstructuur en de omgevingsfactoren. Om een sinaasappelhuid te voorkomen de verf eerst met de kwast vol aanbrengen en de natte verf hierna met de verfroller zonder veel druk uitrollen.

Gebruik de juiste roller

Heerenlux Grondverven: Perlon roller – Velour roller – Nylon roller

Heerenlux Aflakken: Moltopren schuimroller – Velour roller

 

Afplaktape

Voor een strakke afscheiding uitsluitend afplaktape van goede kwaliteit gebruiken en druk de tape goed aan. Na het aanbrengen van de verf de afplaktape binnen 2 uur verwijderen.

Hoe maak je jouw verf klaar voor gebruik?

Roeren voor gebruik?

Roer de verf vóór gebruik goed door tot er een homogene massa is ontstaan. Roer ook langs de randen en over de bodem van het blik. Niet te krachtig roeren om inbrengen van lucht in de verf tegen te gaan.

Verwerking – Verdunnen – toevoegingen

Schilder niet te dik om problemen met de doordroging en het zgn. “schroeien” van de verf te voorkomen. Vooral bij liggend schilderwerk kan snel teveel laagdikte worden aangebracht en zal de verf niet volledig kunnen doordrogen.

Daarnaast zullen bij overmatig verdunnen op staand werk “zakkers” ontstaan. Twee dunne lagen aanbrengen is altijd beter dan één dikke laag. Zet de verf diagonaal op en verdeel gelijkmatig over het oppervlak. Vervolgens verticaal uitstrijken. Verdeel het werk in vlakken en probeer minimaal te corrigeren. Niet heen en weer blijven strijken. Heerenlux aflakken staan bekend om de mooie vloeiing en zullen tot een glad oppervlak uitvloeien.

Verf wordt verdund om dieper in het te oppervlak te laten trekken en om de vloeiing onder bepaalde omstandigheden te verbeteren. Verdun de verf niet meer dan noodzakelijk is. Enkele procenten verdunning hebben al invloed op de dikte van de verf.

Te veel verdunning veroorzaakt zakkers en verarmt de verf. Hierdoor kan de verf onvoldoende bescherming bieden en zal sneller glansverlies optreden. De mate waarin verdund moet worden hangt af van de temperatuur van de verf en de werkomgeving. De vermelde percentages gelden als algemene leidraad.